дом Новини Областният управител сезира Комисията за защита на потребителите за цените на горивата...

  Областният управител сезира Комисията за защита на потребителите за цените на горивата в Исперих

  0
  ДЯЛ

  Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен сезира Комисията за защита на потребителите за по-високите цени на горивата в бензиностанция в Исперих в сравнение с обект от същата верига в Разград. Съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Разград.

  Повод за сигнала до държавната институция е публикация в регионалния вестник „Екип 7“ от 19 юли. Областна администрация извърши собствена проверка по случая като сравни цените в бензиностанция „Лукойл“ в Исперих и шест бензиностанции в Разград, включително бензиностанцията от същата верига в областния център. Резултатите от проверката прилагаме в таблица, констатираните разлики варират между 18 и 35 стотинки за литър, което действително е в ущърб на  жителите на община Исперих.

  Въпреки внушенията в журналистическия текст, че въпросите, свързани със завишените цени в малките населени места, е редно да бъдат отправени към Областна администрация, трябва да уточним, че в условията на пазарна икономика Областният управител и съответно Областна администрация нямат правомощия за влияние на пазара на течни горива и определяне на цените на дребно в търговските дружества.

  Независимо от това, загрижен за интересите на гражданите на Област Разград в конкретния случай на живеещите в Община Исперих, Областният управител Гюнай Хюсмен сезира представителя на Комисията за защита на потребителите в Разград старши инспектор в звено Разград на РД-Варна на КЗП Албена Ташева. В сигнала се настоява КЗП да предприеме необходимите действия според своите правомощия по казуса с цените на горивата в Исперих и да предостави писмено становище за възможностите на държавните институции за реакция при тази и подобни ситуации.

  Това е поредният път, в който в рамките на своите правомощия като Областен управител Гюнай Хюсмен с готовност съдейства на жителите на региона, отстояващи своите граждански права и права на потребители. Сигнали за подобни случаи той получава както лично от потърпевшите граждани – в своята приемна всеки понеделник от 10,00 ч., така и от медиите. Това е начинът за решаване на проблеми – в диалог между институции, граждани, а и четвъртата власт – смята г-н Хюсмен.

  Цени на горивата в град Разград и град Исперих на 20.07.2017 г. в 10,30 ч.

  Вид Гориво Бензин А95 Дизел Авто газ
  Бензиностанция
  LUKOIL, гр. Исперих 2,08 2,06 1,08
  LUKOIL, гр. Разград 1,86 1,75 0,78
  SHELL, гр. Разград 1,85 1,74 0,78
  OMW, гр. Разград 1,89 1,74 0,78
  ROMPETROL, гр. Разград 1,89 1,75 0,78
  ABRITUS OIL, гр. Разград 1,84 1,73 0,79
  VM Petroleum, гр. Разград 1,79 1,71 0,78

   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA