дом Новини Читалището в с.Брестовене с филм за съхранените им от различните етноси традиции

  Читалището в с.Брестовене с филм за съхранените им от различните етноси традиции

  2
  ДЯЛ

  По покана на ръководството на читалищното настоятелство Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен днес посети с.Брестовене. Гостуването му съвпадна със снимки на екип на турската „Rumeli TV“ за документална поредица, представяща обичаите и традициите в различни населени места в България.

  В градинката пред читалището местните самодейци демонстрираха как се точат кори за гьозлеме, как се приготвя баница, как се чепка и преде вълна.

  Кметът Фикрет Емин и председателя на читалищното настоятелство Зюлфие Исмаилова, споделиха, че към читалището функционират група за български народни песни, група за турски народни песни, детски танцов състав, група за стари градски песни. Исмаилова допълни още, че християнски и мюсюлмански празници се отбелязват заедно.

  Пред многобройната публика се представиха всички читалищни формации, а най-малките изпълниха арабски танц.

  В изпълненията се включи и водещата от турската телевизия Елван, облечена в предоставена й за случая носия на групата за турски фолклор, тя запя част от песните им.

  Самодейците от Народно читалище „Просвета 1919“- село Брестовене бяха поздравени от Областния управител на Разград, че заедно съхраняват и развиват традициите и обичаите в селото си – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

  „Брестовене е пример как българи, турци и роми живеят и празнуват заедно, видяхте как с различни носии пеят в една група, това е Лудогорието – букет от етноси. Този символ трябва да се развива и утвърждава като единство на етносите, само заедно можем да развиваме и региона си, и България“ – коментира пред екипа на „Rumeli TV“ Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA