дом Новини Отбегнаха ли срещата с Омбудсмана Кмета на Община Исперих Бейсим Руфад и...

  Отбегнаха ли срещата с Омбудсмана Кмета на Община Исперих Бейсим Руфад и Председателя на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров

  0
  ДЯЛ

  Кмета на Община Исперих Бейсим Руфад и Председателя на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров не удостоиха с присъствието си състоялата се по-рано днес приемна среща с Омбудсмана на Република България, което не възпря Манолова да заяви, че „единствената неясна за нея позиция е тази на Кмета на Общината и на Председателя на Общински съвет-Исперих“.

  Придружена от екип от експерти на институцията, Манолова бе приветливо посрещната от многобройните местни жители на исперихското село Тодорово. В препълнената залата на Читалището, присъстващите настояха за отмяна на взетото от Общински съвет-Исперих решение.

  Още във встъпителните си думи, Манолова с охота изрази готовността си за подкрепа и личната си позиция, която е да отстоява каузата на хората от Тодорово. Поздравявайки ги за проявената гражданската активност и безкомпромисното отстояване на своите права.

  Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че образованието е основет приоритет на това правителство и в началото на месец юли се прие механизъм за задържане на децата в училищата. В изпълнение на този механизъм, за следващата година се предвижда осигуряването на допълнително финансиране в размер на около 60 000 лв. Съгласно това, на подобно подпомагане се очертава да подлежи и ОУ“Васил Левски“-Тодорово, ако се предотврати неговото закриване.

  По сведения на местните, над 500 души от Тодорово и съседните в района села Делчево и Печеница, са се включили в подписка в подкрепа на запазване на учебното заведение. Учащите през следващата учебна година деца се очаква да бъдат 59 деца, а в същото време други 25 деца, които биха могли да учат в ОУ“Васил Левски“-Тодорово, са водени от родителите си до общинския център Исперих, за да се изучават там.

  Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен също заяви своето несъгласие училища в селата да биват закривани, което довежда до обезлюдяване на селищата. Допълни още, че правомощията му са ограничени, поради което е непосилно да отмени подобно решение, освен ако то не е законосъобразно, а случаят не е такъв.

  По-голямата част от присъстващите Общински съветници, както и директорката на училището също взеха отношение към проблема, изразявайки недоволството си.

  По време на протичане на срещата, Манолова сподели за разговора си с министъра на образованието Красимир Вълчев и с председателя на Парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, които са изразили становище, че политиката и на правителството и на парламента е не за закриване на училища.

  Министърът се е ангажирал с казуса и ще способства за отменяне на решението на Общински съвет-Исперих със своя заповед – обяви Манолова пред аудиторията.

  Непосредствено след края на приема Омбудсманът Мая Манолова и Областният управител Гюнай Хюсмен разговаряха и със заместник-кмета на Исперих Айджан Бейтула и с председателя на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров, които защитиха позицията на местната власт.